Plateelbakkerij Zuid-Holland

De N.V. Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland (Plazuid, PZH) (1898 - 1965) was een Goudse aardewerkfabriek


In 1898 richt de Goudse pottenbakker Adrianus Jonker samen met Egbert Estié uit Purmerend de 'Plateelbakkerij Zuid-Holland, E. Estié & Co' op. Het nieuwe bedrijf kocht voor ƒ 25.000 de aardewerkfabriek 'Het Hert' van de familie Jonker aan de Raam te Gouda. In 1903 wordt B.J.C. Hoyng de nieuwe eigenaar. De naam wordt gewijzigd in 'N.V. Plateelbakkerij Zuid-Holland', in de volksmond 'Plazuid' genoemd, in de laatste jaren van het bestaan van de fabriek vaak PZH. In 1930 verkrijgt het bedrijf het predicaat Koninklijk en de officiële naam wordt dan 'N.V. Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland'. Het bedrijf gaat zich toeleggen op jugendstil-keramiek. Bekende ontwerpers tussen 1912 en 1923 zijn Th. Colebrander en H. Breetvelt.

De serviezen van 'Plazuid' zijn in de jaren na 1935 toonaangevend. Ook na de Tweede Wereldoorlog floreert het bedrijf nog enige tijd, maar de concurrentie van de andere Goudse aardewerkbedrijven (vooral van Zenith en Goedewaagen) is groot. 'Plazuid' raakt door experimenten met porselein en nieuwe produktie technieken in de financiële problemen. Naast serviezen wordt er sieraardewerk gemaakt. In 1965 wordt het bedrijf van de ene op de andere dag gesloten wegens faillissement.

Plateel van de Zuid-Holland is opgenomen in de collectie van verschillende musea zoals: Museum Gouda , Kunstmuseum Den Haag en Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam.

Bronnen:
- Wikipedia
- Infofolder Stedelijke musea Gouda, 1e jaargang nr 9, 1984
- Made in Holland, Bogaers, tentoonstellingscatalogus Museum ‘Het Kruithuis’ 1988
- Plateelbakkerij Zuid Holland, Vogels e.a., Waanders, Zwolle, 1994