Regina Kunstaardewerkfabriek
Regina was onderdeel van de firma Van der Want en Barras uit Gouda. Dit bedrijf maakte sinds 1749 pijpen uit klei. Het oprichtingsjaar 1898 van Regina was ook het moment dat koningin Wilhelmina staatshoofd werd. Vandaar de naam. Doel van het bedrijf was de productie van sieraardewerk zoals Gouds Plateel en Delfts Blauw. Daarmee is het zeer bekend geworden in de vooroorlogse periode
Na de tweede wereldoorlog werd gebruiksaardewerk de belangrijkste inkomstenbron. In de jaren vijftig werden opmerkelijke serviezen, schalen en vazen uitgebracht. In 1947 werd Maarten Witte van Leeuwen aangesteld als bedrijfsleider in dienst bij Regina. Vanaf 1952 tot 1968 werkte hij samen met Floris Meydam, welke als ontwerper in dienst was bij glasfabriek Leerdam. Meydam kwam op freelancebasis werken bij Regina. Het meest bekende en succesvolle Regina servies uit 1955 werd Black Princess. In 1961 verscheen het servies Prince. Uitgevoerd in diverse kleuren. In de jaren daarop werden nog andere serviezen uitgebracht.
Meydam ontwierp tussen 1953 en 1957 een luxe collectie schalen en vazen in wit en zwart. Hij ontwerpt organische en sobere vormen. Eenvoudig en symmetrisch, hoog en slank met een lichte holle bolle welving, soms ingesnoerd.
Deze collectie werd uitgebreid met ontwerpen van Witte van Leeuwen, die uitbundiger zijn dan de Meydam modellen. De Witte van Leeuwen ontwerpt volgens de ‘New Look’ van de jaren vijftig. De vazen zijn asymmetrisch, met uit het midden geplaatste gedraaide halzen. Opvallend zijn de schuin afgesneden of asymmetrisch gewelfde randen, gaten, dubbele halzen of uitstulpingen. Voor deze vazen ontwierp Witte van Leeuwen het decor Pinguïn, een zwart/wit decor dat door de combinatie van zwarte en witte vlakken de suggestie van een pinguïn wekt.
Hoewel de Meydam ontwerpen bedoeld waren om in zwart en wit te worden uitgevoerd is de collectie in de loop der jaren uitgevoerd in tal van andere decors. Meestal ontworpen door chef-schilder Jan Signer. Van deze decors werden alleen ‘Ruimte’ en ‘Pinguïn’ een commercieel succes.
Concurrentie van goedkoop aardewerk uit het buitenland zorgde ervoor dat het bedrijf in 1979 werd gestopt.
Bronnen:
- Kunstaardewerkfabriek Regina, Hadewych Martens, Stedelijke Musea Gouda, 1984
- Kunstaardewerkfabriek Regina, Hilde Cammel, Het Kruithuis, Den Bosch, 1994
- Floris Meydam Designer, Glas galerie Leerdam, Uitgeverij Glaswerk, Leerdam, 1997
- F. Meydam In keramiek, Temminck en Agerbeek, Museum Het Oude Raadhuis, Leerdam, 2005
- Kunstaardewerkfabriek Regina, Joop Nobel, Museum Gouda, 2012